Fördjupning kommunpolitik

Nedläggningshotet av Vitå skola strider mot
F!:s feministiska principer!

Avfolkning av landsbygden går i många små steg. Varje beslut är litet: en nedlagd skola här, en närbutik som måste stänga där, en hälsocentral som försvinner. Men det är dessa beslut som avgör landsbygdens framtid. Studier visar att klyftorna mellan stad och landsbygd ökar. En nedlagd skola innebär att arbetstillfällena i byn minskar, barnfamiljer flyttar inte gärna till en by utan skola och utan dem stagnerar befolkningstillväxten. Vi i F! vill arbeta för en levande landsbygd.

Vi anser vidare att närhet och möjlighet att avstå bilkörning en viktig faktor för jämställdheten. Bilar kostar stora pengar i inköp och drift, och belastar miljön. Det är de priviligierade grupperna i samhället som har störst nytta av bilen, medan ett krav på bil kan bli ett hinder för de icke-priviligierade (t.ex. rasifierade, nyanlända, kvinnor, arbetslösa, sjukskrivna) att sköta sin vardag. Feministiskt initiativ har en närhetsprincip som går ut på att det ska vara rimligt nära till olika samhällsfunktioner – däribland skolan.

LO:s undersökning 2013 visar att en överväldigande majoritet av all planering, hämtning, lämning, packning av väskor och så vidare, till barnen utförs av kvinnan i hemmet. Att genomföra ett skolbyte med längre transporter lägger än mer last på de föräldrar som ska få detta att gå ihop.

Vi i F! Luleå vill att frågan lyfts, från skolförvaltningen till kommunfullmäktige, och att inga nedläggningsbeslut rörande Vitåskolan fattas tills en mycket nogsam utredning gjorts där ytterligare fyra perspektiv har tagits i beaktande: (1) Det human-feministiska perspektivet, där en komplicerad skolsituation lägger än mer oavlönat arbete och stress på den förälder som bär huvudansvaret i hemmet. Barnens perspektiv måste tas i beaktande och givas tyngd, att det påverkar dem att resa långt för att ta sig till skolan. (2) Ett feministiskt närhetsperspektiv, där närhet leder till trygghet och ett mindre beroende av den bil som icke-priviligierade oftare saknar. (3) Landsbygdsperspektivet, där vi har ett uttalat egenvärde i en levande landsbygd som kan ta skada av denna typ av nedläggning; samt avslutningsvis (4) miljöperspektivet i form av ökad bilkörning med längre avstånd till skolan.


F! Luleå vill verka för en mänskligare landsbygdspolitik; men också en mer transparent politik där våra medborgare aldrig behöver känna sig förda bakom ljuset.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s