Vår politik

Fi Luleås prioriterade kommunpolitiska frågor hittar du här.

Feministiskt initiativs partiprogram hittar du här.


 Vår bakgrund

F! är ett politiskt parti som bildades 2005 och vi ställde upp i riksdagsvalet första gången 2006. Gudrun Schyman, en av våra två partiledare, var med från början. Partiet bildades för att försöka föra in feminism på den politiska agendan på samma sätt som Miljöpartiet en gång i tiden förde in miljömedvetenhet i riksdagen. F! betonade också från början vikten av intersektionalism, dvs att ta hänsyn till alla olika former av diskriminerande faktorer – förutom kön även etnicitet, funktionshinder, ålder, samhällsklass mm – som samverkar i ett samhälle.

F! har börjat i liten skala, men arbetat sig uppåt. Hösten 2013 hade vi ~1500 medlemmar, vilket innan september valåret 2014 hade ökat till över 22.000. Under denna höst var F!, sett till antalet medlemmar,  större än Miljöpartiet, dåvarande Folkpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Vår representant Soraya Post valdes in i Europaparlamentet detta år. Vid riksdagsvalet fick vi 3,12% av rösterna, en hårsmån från 4%-spärren och en plats i riksdagen. I 13 av landets kommuner fick vi mandat i kommunfullmäktige – 26 personer totalt.


 Vår politik

F! bedriver en feministisk intersektionell politik i grunden, vilket bäst sammanfattar vår politik i en mening. Vi vill att alla ska ha samma möjligheter att synas och lyckas i livet, inte bara oavsett vilken samhällsklass du är född i utan också oavsett kön, hudfärg, etnicitet, sexualitet, funktionalitet, könsidentitet eller religiös övertygelse. Vi vill att kvinnor, som i mer än 30 år har haft högre betyg i skolan, ska få samma möjlighet att nå en chefsposition som män. Vi vill att ens hudfärg eller namn inte ska göra att en missar ett jobb. Vi vill skapa ett samhällsklimat där ett “manligt” beteende inte är ett beteende som leder till ökad frekvens bilolyckor och självmord. Vi vill inte att någon ska tvingas avstå att besöka en affär eller ett politiskt möte för att lokalen inte är anpassad för rullstol.

Det går naturligtivs att passa in F! på den klassiska “höger-vänster-skalan”, men det säger absolut inte allt. Sverigedemokraterna ligger ungefär på samma ställe som Moderaterna på denna skala, men skiljer sig ändå från dem. En ny dimension har uppstått i svensk politik, där en förutom höger-vänster också kan placeras på en uppåt-nedåt-skala, där uppåt betyder öppenhet, miljötänkande och alternativa synsätt. Nedåt fokuserar på nationalism, tradition och auktoritärt tänkande. F! placerar sig högt upp till vänster på denna nya skala där SD, som är vår totala motpol, landar långt ner till höger.

F! vill använda politik och ekonomi som ett medel för att skapa jämställdhet, trygghet och rättvisa på alla områden.


 Flyktingpolitiken

Vi vill se en anständig flyktingpolitik. Många som röstade på den sittande regeringen blev chockerade och besvikna över deras abrupta vändning efter valet. Regeringen har bland annat lagt på förslag att, som ett led i att anpassa Sveriges flyktingmottagande till EU:s miniminivå, använda sig av medicinsk åldersbestämning av asylsökande – vilket vi i Fi Luleå tillsammans med Gudrun Schyman protesterade i denna artikel. Det har även kommit ett förslag om att helt stänga Öresundsbron, vilket skulle få katastrofala konsekvenser för människor på flykt. F! som kontrast vill stå upp för medmänskligheten. Feminism handlar om att ta hand om varandra, på ett genomtänkt, förnuftigt och planerat sätt. Inte att i panik stänga in sig och låsa sina gränser. Fi Luleå har engagerat sig i flyktingmottagandet, t.ex. genom att delta i flyktingmottagandet på Luleås tågstation med mat och medicinsk kunskap, skänkt pengar och skapat en egen Röda korset-insamling som på kort tid drog in över 3000 kr.

Om du har funderingar kring detaljer i F!:s politik så kan du besöka vår (centrala) hemsida. Det nya partiprogrammet hittar du här.


 F! i Norrbotten

Feministiskt initiativ Norrbotten bildades ungefär samtidigt som F! Luleå under början av 2014. F! Norrbotten är en paraplyorganisation som själva i vanliga fall inte anordnar några aktiviteter, utan istället arbetar för att samordna de olika kommunala grupperna.


 F! Luleå och våra aktiviteter

F! Luleå är alltså en lokalgrupp under F! centralt. Vi har haft några mål sedan vi bildades 2014:

 • Informera om feminism genom olika typer av aktiviteter

 • Skapa en trygg samlingsplats för kommunens feminister

 • Arbeta för att F! Luleå ska nå kommunfullmäktige och för att F! centralt ska nå riksdagen

 • Påverka det lokala samhällsklimatet och den lokala politiken att gå i en mer feministisk riktning

F! Luleå är Norrbottens största kommunala grupp; vid kommunalvalet saknade vi bara några tiotal röster för att nå mandat i kommunfullmäktige. Vi i F! Luleå har valt att framförallt arbeta med olika typer av aktiviteter, mer än de flesta partier i kommunen. Vi har bl.a…

 • haft studiecirklar med diskussion kring bl.a. jämställda löner och barnafödande

 • haft politiska internutbildningar,

 • styrelsemedlemmar har engagerat sig i flyktingmottagandet i Luleå
 • drivit valkampanj till riksdags- och europaval, vi höll i fantastiska valvakor

 • anordnat tre homepartyn med Gudrun Schyman

 • skrivit debattartiklar
 • tillsammans med övriga röd-gröna partier i Luleå ordnat flera arrangemang mot rasism och för kvinnors rättighjeter

 • medverkat vid Luleå PRIDE

 • gjort en Röda korset-insamling för människor på flykt, som på kort tid fick ihop över 3000 kr
 • ordnat föreläsningar med Lars Gårdefelt och Stina Svensson (F!)

 • två år i rad medverkat vid familjefestivalen Musikens Makt

 • haft medlemsjulfika

 • hållit i “F!ka med F!” vid ett flertal tillfällen där vi haft avslappnade diskussioner kring olika feministiska och/eller aktuella ämnen – t.ex. barnnormer, terrorattacken i Paris och feministisk syn på reklam

 • haft F!lm med F!, där vi tittat på och reflekterat över olika filmer och skapat en politiskt obunden Feministisk Filmförening

Alla dessa aktiviteter är oerhört trevliga, men fyller också ett syfte. Vi får visa att vi finns och att den feministiska rörelsen är aktiv. Vi får också in synpunkter från medlemmar och allmänheten kring vad de anser vara de viktigaste frågorna just nu. Det är runt detta vi skapar den kommunpolitik som F! Luleå kommer att driva inför nästa kommunval! I samband med våra politiska internutbildningar under 2015 uppstod åsikter kring vårt egna partiprogram. Vi skrev då motioner som vi lyfte på kongressen 2015 – och majoriteten av de ändringar vi föreslog röstades igenom av de 400 representanter som var närvarande. I Feministiskt initiativ kan varje enskild medlem göra stor skillnad.

Men mest av allt ger aktiviteterna alla medlemmar en möjlighet att strukturera sina funderingar kring feminismen och en ges en plattform från vilken vi kan starta egna idéer kring politik och aktiviteter.

Välkommen in i den feministiska värmen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s